SuomiРусский
Ota meihin
yhteyttä

Blogi

Kolmastoista Kohti Viipuria -musiikki- ja runofestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa verkossa

17.09.20

Kohti Viipuria on kamarimusiikin ja runouden festivaali, jota Suomen Pietarin instituutti on järjestänyt Karjalankannaksella 2008 lähtien. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Venäjän federaation palkittu artisti, pianisti Aleksei Goribol.

Karjalankannas on vuosisatojen ajan toiminut Suomea ja Venäjää yhdistävänä siltana. Keisarillisen Venäjän aikana tämän Pietarin välittömässä läheisyydessä sijaitsevan alueen kehittymistä kiihdytti junayhteys, joka avattiin vuonna 1870. Karjalankannaksen huvilayhdyskunnan nousu ja kukoistus osui samalle ajalle venäläisen kulttuurin hopeakaudeksi nimetyn ajanjakson kanssa. Raja-alueille tyypilliseen tapaan, myös Karjalankannaksesta muodostui tärkeä kohtauspaikka, joka veti puoleensa runoilijoita, taiteilijoita ja muusikoita. Kohti Viipuria -festivaalin tarkoituksena onkin herättää eloon näitä rajan ylittäviä kulttuuriperinteitä ja tuoda esiin Karjalankannaksen erityistä, luovaa ilmapiiriä.

Tänä vuonna Kohti Viipuria -festivaali toteutettiin ensimmäistä kertaa verkkotapahtumana. Monille festivaalin artisteista nämä konsertit olivat ensimmäinen esiintyminen yleisölle usean kuukauden hiljaisuuden jälkeen. Konsertit esitettiin suorana lähetyksenä  22.-29. elokuuta 2020 Suomen Pietarin instituutin Youtube-kanavalla.

”Teimme parhaamme, jotta voisimme ilahduttaa teitä musiikilla ja runoudella, huolimatta vaikeuksista, joita olemme kaikki tänä vuonna kohdanneet. Vuorossa on jo kolmastoista Kohti Viipuria -festivaali. Luku kolmetoista voi kulttuurista riippuen olla joko epäonnen symboli tai päinvastoin, onnen tuoja. Päätimme ottaa luvun vastaan ironialla ja huumorilla ja unohtaa taikauskoiset uhkakuvat,” – kirjoitti Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb tervehdyksessään festivaalin katsojille.

Tämän vuoden festivaaliohjelmistolla juhlistettiin niiden säveltäjien ja runoilijoiden juhlavuosia, joiden elämässä ja tuotannossa oli yhteyksiä Karjalankannakseen, sekä tehtiin laaja katsaus suomalaisten säveltäjien kamarimusiikkiteoksiin, joiden joukossa Uuno Klamin, Toivo Kuulan, Heino Kasken, Petri Makkosen, Väinö Hannikaisen ja Jean Sibeliuksen sävellyksiä.

Ilja Repinin Penaty-huvilan museo | © Suomen Pietarin instituutti

Suorat konserttilähetykset toteutettiin Kellomäen kirjastosta, Terijoen musiikkikoulusta, Repinin Penaty-huvilan museosta ja Alvar Aallon kirjastosta Viipurissa. Konserttilähetysten katsojamäärä oli kolminkertainen verrattuna siihen mitä edellä mainitut salit olisivat yhteensä mahduttaneet.

Festivaalia ovat tukeneet Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, Leningradin alueen kulttuurikomitea, Obraz Žizni -hyväntekeväisyysjärjestö ja Venäjän Kansallinen tekijänoikeuksien haltijoiden tukisäätiö.

Kolmannentoista Kohti Viipuria -festivaalin konserttitallenteet ovat katsottavissa Suomen Pietarin instituutin Youtube-kanavalla: www.youtube.com/user/instfin.

Kirjoittaja: Julia Spivakovskaja | Suomen Pietarin instituutti

Taustakuva: © Suomen Pietarin instituutti



JAA:


LISÄÄ AJANKOHTAISIA ASIOITA:

16.04.21

SVKK Klubi: Board of Business Generation – Suoraa puhetta Venäjän-kaupasta

Tilaisuus on jatkoa syksyllä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin järjestämälle Board of Ambassador -keskustelulle, mutta nyt katse käännetään kokemusten Venäjästä mahdollisuuksien Venäjään ja diplomatiasta liike-elämään.Miltä näyttää digiloikka venäläisittäin? Onko kestävä kehitys seuraava megatrendi myös Venäjällä? Entä miltä Venäjän markkinat näyttävät tulevaisuudessa ja mitä tämä tarkoittaa suomalaisyrityksille? Tilaisuuden vieraina ovat Anna Mahlamäki SOLEMO Groupista, Venla Laakkonen YIT:stä, Hanna Kupari […]


16.04.21

Export Makerin Viennin Voimalla Viikot-webinaarisarja palaa jälleen uusin teemoin!

Webinaarisarja on Export Makerin, Virtain kaupungin, Ruoveden kunnan sekä Parkanon ja Kihniön Kehitys-Parkki Oy:n yhdessä laatima kokonaisuus pk-yritysten viennin kehittämiseen ja tukemiseen. Sarjassa käydään läpi kansainvälisen kaupan eri näkökulmia käytännönläheisesti tarkastellen.  Luentojen aikataulu: 20.4. Kaupankäyntiä vieraalla kielellä – Negotiation skills in English27.4. Kansainvälistä kauppaa digiajassa4.5. Riittävä kassa ja omavaraisuus11.5. Johtaminen ja hallitustyöskentely kasvuyrityksissä8.5. Bold and […]