SuomiРусский English
Ota meihin
yhteyttä

Blogi

Kolmastoista Kohti Viipuria -musiikki- ja runofestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa verkossa

17.09.20

Kohti Viipuria on kamarimusiikin ja runouden festivaali, jota Suomen Pietarin instituutti on järjestänyt Karjalankannaksella 2008 lähtien. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Venäjän federaation palkittu artisti, pianisti Aleksei Goribol.

Karjalankannas on vuosisatojen ajan toiminut Suomea ja Venäjää yhdistävänä siltana. Keisarillisen Venäjän aikana tämän Pietarin välittömässä läheisyydessä sijaitsevan alueen kehittymistä kiihdytti junayhteys, joka avattiin vuonna 1870. Karjalankannaksen huvilayhdyskunnan nousu ja kukoistus osui samalle ajalle venäläisen kulttuurin hopeakaudeksi nimetyn ajanjakson kanssa. Raja-alueille tyypilliseen tapaan, myös Karjalankannaksesta muodostui tärkeä kohtauspaikka, joka veti puoleensa runoilijoita, taiteilijoita ja muusikoita. Kohti Viipuria -festivaalin tarkoituksena onkin herättää eloon näitä rajan ylittäviä kulttuuriperinteitä ja tuoda esiin Karjalankannaksen erityistä, luovaa ilmapiiriä.

Tänä vuonna Kohti Viipuria -festivaali toteutettiin ensimmäistä kertaa verkkotapahtumana. Monille festivaalin artisteista nämä konsertit olivat ensimmäinen esiintyminen yleisölle usean kuukauden hiljaisuuden jälkeen. Konsertit esitettiin suorana lähetyksenä  22.-29. elokuuta 2020 Suomen Pietarin instituutin Youtube-kanavalla.

”Teimme parhaamme, jotta voisimme ilahduttaa teitä musiikilla ja runoudella, huolimatta vaikeuksista, joita olemme kaikki tänä vuonna kohdanneet. Vuorossa on jo kolmastoista Kohti Viipuria -festivaali. Luku kolmetoista voi kulttuurista riippuen olla joko epäonnen symboli tai päinvastoin, onnen tuoja. Päätimme ottaa luvun vastaan ironialla ja huumorilla ja unohtaa taikauskoiset uhkakuvat,” – kirjoitti Suomen Pietarin instituutin johtaja Sani Kontula-Webb tervehdyksessään festivaalin katsojille.

Tämän vuoden festivaaliohjelmistolla juhlistettiin niiden säveltäjien ja runoilijoiden juhlavuosia, joiden elämässä ja tuotannossa oli yhteyksiä Karjalankannakseen, sekä tehtiin laaja katsaus suomalaisten säveltäjien kamarimusiikkiteoksiin, joiden joukossa Uuno Klamin, Toivo Kuulan, Heino Kasken, Petri Makkosen, Väinö Hannikaisen ja Jean Sibeliuksen sävellyksiä.

Ilja Repinin Penaty-huvilan museo | © Suomen Pietarin instituutti

Suorat konserttilähetykset toteutettiin Kellomäen kirjastosta, Terijoen musiikkikoulusta, Repinin Penaty-huvilan museosta ja Alvar Aallon kirjastosta Viipurissa. Konserttilähetysten katsojamäärä oli kolminkertainen verrattuna siihen mitä edellä mainitut salit olisivat yhteensä mahduttaneet.

Festivaalia ovat tukeneet Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, Leningradin alueen kulttuurikomitea, Obraz Žizni -hyväntekeväisyysjärjestö ja Venäjän Kansallinen tekijänoikeuksien haltijoiden tukisäätiö.

Kolmannentoista Kohti Viipuria -festivaalin konserttitallenteet ovat katsottavissa Suomen Pietarin instituutin Youtube-kanavalla: www.youtube.com/user/instfin.

Kirjoittaja: Julia Spivakovskaja | Suomen Pietarin instituutti

Taustakuva: © Suomen Pietarin instituuttiJAA:


LISÄÄ AJANKOHTAISIA ASIOITA:

09.11.22

“Kasvotusten” taidenäyttely

Pietarin Taideakatemiassa opiskelleen taitelijan Sofia Saikåin maalaamia muotokuvia maailmalta. Vuosi sitten Helsingissäkin vieraillut näyttely tuo katsojia yhteen ja taiteen ääreen, tapaamaan toisiaan sekä muotokuvien henkilöitä. Pandemian aikana syntynyt tarve sosiaaliseen kanssakäymiseen ja toistemme tapaamiseen on kasvanut valtavasti. Ihmisten kasvojen, ilmeiden sekä tunteiden näkeminen ja kokeminen ei ole enää itsestäänselvyys. Myös tämän hetkisessä maailmantilanteessa kanssakäyminen ja […]


06.05.22

Kauppakamarin jäsenten kokous

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin 94. kokous Kokoukseen voi osallistua varsinaisella kokouspaikalla Eteläranta 10, Helsinki tai Pietarin Suomi-talossa, josta on yhteisosallistuminen Teams-kokoukseen. Pyydämme ilmoittautumaan kokousosallistujaksi viimeistään 12.5.2022 sähköpostitse elena.niininen@svkk.fi.