SuomiРусский English
Ota meihin
yhteyttä

Uutiset

Suomi-Talon viikkokooste #13

26.03.21

Tämän perjantain aamun vietimme vuokralaistemme online-aamukahvitilaisuuden merkeissä – vaihdoimme perinteisesti kuulumiset, jonka jälkeen pääsimme hetkeksi seikkailemaan taloamme ympäröiville kaduille kaupunkioppaan Ekaterina Povalkinan seurana. Päätimmekin koota tämän viikon uutiskoosteeseen mielenkiintoisia otteita kaupungin suomalaisimmista alueista. Oikein iloista keväistä viikonloppua!

SUOMALAINEN PIETARI -KAUPUNKIKIERROS:

Suuri Tallikatu, 1900-luvun alku

BOLSHAJA KONJUSHENNAJA KATU (SUURI TALLIKATU)

Suuri Tallikatu on Pietarin suomalaisin katu, ja samalla yksi kaupungin vanhimpia ja tärkeimpiä pääkatuja. Kautta historian katu on ollut hyvin kansainvälinen: ortodoksisen kirkon lisäksi kadulla sijaitsi myös ranskalais-saksalainen ja hollantilainen kirkko. 1730-luvulla kadusta tuli suomalais-ruotsalainen, kun keisarinna Anna Ioannovna lahjoittaa tontin Pyhän Annan kirkon rakentamiseen.

Pyhän Marian kirkko, 1900-luvun alku

PYHÄN MARIAN KIRKKO


Suomalaiset rakensivat Pyhän Marian kivikirkon vuonna 1805 Pyhän Annan vanhan puukirkon paikalle. Kirkko on nimetty Paavali l:n puolison, keisarinna Maria Feodorovnan mukaan. Neuvostoaikana tiloissa toimi yleisasuntola, joka myöhemmin siirrettiin kasvitieteelliselle Dom Prirody -järjestölle. Kirkko palautettiin suomalaiselle seurakunnalle vuonna 1990 ja vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 2002.

PIENI TALLIKATU


Suuren Tallikadun tapaisesti, myös Pieni Tallikatu on yksi kaupungin vanhimpia katuja. Aiemmin katua kutsuttiin "Suureksi joulukaduksi" lähellä sijainneen joulukirkon kunniaksi. Vuonna 1776 kirkko purettiin, ja katu nimettiin Pieneksi Tallikaduksi. 1800-luvulla kadun varrella asuivat vain ulkomaalaiset. Virallisesti talon omistajia oli 11, ja heidän joukossa vain yksi venäläinen.

Pyhän Katariinan kirkko, 1900-luvun alku

PYHÄN KATARIINAN KIRKKO


Pyhän Katariinan kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1767 arkkitehti Juri Feltenin suunnitelman mukaisesti. Vuonna 1865 kirkko rakennettiin uudelleen arkkitehti Karl Andersonin johdolla. Kirkon rakentamiseen tarkoitetut varat, 5000 ruplaa, lahjoitti itse Aleksanteri II.

Seurakuntaan kuuluivat jalokivikauppiaat Estedt ja Bolin, Nobelin perhe sekä Lidvalin perhe. Kirkossa kävivät myös Ruotsin kuninkaat Kustaa III, Kustaa IV Adolf, Oscar II ja Kustaa V. Toukokuussa 1891, Karl Gustav Mannerheim ja Anastasia Arapova menivät kirkossa naimisiin.

Neuvostoliiton aikana kirkossa toimi voimistelukoulu. Jumalanpalvelukset jatkuivat kirkossa vuonna 1991.JAA:


LISÄÄ AJANKOHTAISIA ASIOITA:

09.11.22

“Kasvotusten” taidenäyttely

Pietarin Taideakatemiassa opiskelleen taitelijan Sofia Saikåin maalaamia muotokuvia maailmalta. Vuosi sitten Helsingissäkin vieraillut näyttely tuo katsojia yhteen ja taiteen ääreen, tapaamaan toisiaan sekä muotokuvien henkilöitä. Pandemian aikana syntynyt tarve sosiaaliseen kanssakäymiseen ja toistemme tapaamiseen on kasvanut valtavasti. Ihmisten kasvojen, ilmeiden sekä tunteiden näkeminen ja kokeminen ei ole enää itsestäänselvyys. Myös tämän hetkisessä maailmantilanteessa kanssakäyminen ja […]


06.05.22

Kauppakamarin jäsenten kokous

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin 94. kokous Kokoukseen voi osallistua varsinaisella kokouspaikalla Eteläranta 10, Helsinki tai Pietarin Suomi-talossa, josta on yhteisosallistuminen Teams-kokoukseen. Pyydämme ilmoittautumaan kokousosallistujaksi viimeistään 12.5.2022 sähköpostitse elena.niininen@svkk.fi.