SuomiРусский English
Свяжитесь
с нами

Блог

(FIN) Koulunpitoa Suomi-Talon kainalossa – Pietarin Suomalaisen Koulun rehtori Päivi Hyyrysen tavallinen tiistaipäivä

18.02.2021

On tavallinen tiistai, kun kävelen Verikirkon ohi Mannerheimin kotikulmilla kohti Marian-kirkkoa ja Suomi-Taloa. Siellä Suomi-Talon sisäpihalla, aivan perällä, on Pietarin Suomalaisen Koulun sisäänkäynti. Kun astuu sisään kouluun, ei aina muista olevansa Venäjällä. Lasten äänet kantautuvat koulun sisäpihalta, jossa on riemu ylimmillään yöllä sataneen lumen takia.

Opettajanhuoneessa seinältä katselee Uno Cygnaeus, suomalaisen koululaitoksen isä, toivoakseni ylpeänä seuraajiensa yrityksistä opettaa suomen kieltä, kulttuuria ja muuta tärkeää suomalaislapsille.

Vaikka välitunnilta kantautuukin enimmäkseen venäjää,
opetuskielenä koulussa on suomi.

Avatessani oman luokkani oven, vastassa on iloisia lasten kasvoja valmiina vastaanottamaan niitä oppeja, joita tänään on tarkoitus jakaa. Opetus tapahtuu yhdysluokissa ja usein kuulee huokauksen: ”Ei meillä ollut noita lauluja, kun oltiin eskarissa.” tai ”Mä muistan, kun me opeteltiin noita viime vuonna.

Yläkoululaiset aiheuttavat välillä pohdintaa, kuten murrosikäisten kuuluukin, mutta kohteliaisuus ja aikuisen kunnioitus on saatu jo äidinmaidossa, joten samanlaisia konflikteja ei meidän koulussamme ole kuin mitä ajoittain Suomen kouluista kantautuu.

Opettajakunta koostuu neljästä suomalaisesta opettajasta ja venäläisestä apuhenkilöstöstä.

Tunnelma on kuin pienessä kyläkoulussa: kaikki tuntevat toisensa, on paljon sisaruksia ja oppilaat ovat kaikkien opettajien yhteisiä.

Lämpimiä halauksia, lohduttamista leikeissä sattuneista haavereista ja riitojen selvittelyä. Sitä kaikkea ja paljon muuta tapahtuu ihan tavallisena tiistaina. Päivän kruunaa ainakin opettajan mielestä käsityötunti, jossa pienen kädet mittaavat, sahaavat, hiovat ja maalaavat. Suuri on ilo, kun työ on valmis ja sen saa viedä kotiin. Onhan se itse tehty!

Koulupäivän jälkeen on vielä rehtorin paperityöt odottamassa. Postin on tuonut Suomi-Talon ystävällinen henkilökunta ja sen mukana muutama raportointipyyntö jatkaa päivän tehtävälistaa. Viimein on kaikki työt tehty ja Pietarin katuvalot kutsuvat kotimatkalle. Taas on yksi vuoden koulupäivistä ohi ja seuraava odottaa jo yhden yön päässä. Elämä on aika mallillaan!

Kirjoittaja: Päivi Hyyrynen | Pietarin Suomalainen KouluПОДЕЛИТЬСЯ:


БОЛЬШЕ АКТУАЛЬНЫХ НОВОСТЕЙ:

08.11.22

Художественная выставка «ЛИЦОМ К ЛИЦУ»

Выпускница Государственной Академии художеств София Сайкойн представляет авторскую выставку портретов, которая родилась в путешествиях художницы по мирy. В период пандемии мы особенно сильно ощутили, как важны и ценны встречи с родными и близкими, живое общение и возможность видеть лица, эмоции и чувства других людей. И в сегодняшнее непростое время личные контакты и социальное взаимодействие обогащают […]


08.11.22

КЛУБ: Новые рынки Центральной Азии: Казахстан и Узбекистан

Принять участие в собрании можно в Доме Финляндии. География деятельности Торговой палаты расширяется до рынков Центральной Азии, Южного Кавказа и Восточной Европы. На мероприятии специалисты расскажут об особенностях работы в Казахстане и Узбекистане, финские компании поделятся опытом работы на этих рынках. Спикеры дадут практические советы и приведут конкретные примеры. Мероприятие предназначено для участия только компаний-членов. Регистрация […]